29 d’oct. 2014

Cosint-ho a la roba amb fil conductor



Una alternativa a soldar els elements és posar-los sobre la roba, cosir-los a ella i fer les connexions amb fil de cosir conductor. El fil de cosir conductor el podem trobar en botigues de components electrònics especialitzades en tecnologia vestible.



Abans de muntar un circuit sobre la roba ens hem d’assegurar que el teixit no és conductor de l’electricitat. Si fos conductor ens faria connexions no desitjades entre els elements que fàcilment es convertirien en un curtcircuit.

Podem comprovar si el teixit és conductor o no d’una manera molt senzilla. Agafem el circuit que vam fer per encendre el led i separem la connexió entre el led i la resistència de manera que hi hagi la roba enmig. Si amb una distància d’uns dos o tres dits entre les pinces el led no s’encén vol dir que la roba no és conductora. Si fos conductora, caldria canviar i fer-ho amb un teixit diferent.


Tenim dos tipus d’elements, els que estan per fora de la roba (en aquest cas el led) i els que estan per dins (la resistència i el portapiles. El led l’haurem de posar travessant la roba.

Led         El led vist per sota

Per fer aguantar el led a la roba podem agafar uns alicates de punta rodona i cargolar les potes del led com es mostra a la fotografia. Fixeu-vos que les dues potes tenen uns cargolats diferents per poder distingir quin és el positiu. En aquest cas la circumferència grossa és el positiu i la petita el negatiu. Un cop cargolades les potes, podem cosir-les a la roba perquè quedi ben subjectat.

Alicates de punta rodona         Potes del led preparades per cosir-lo

La resistència i el portapiles han d’anar pel costat de dins de la roba. A la resistència li podem cargolar les potes i la cosirem també. Als cables del portapiles els podem pelar la punta i fer una anella però si volem que l’anella s’aguanti l’haurem de recobrir amb estany.

Un cop tenim els tres elements cosits, els unim seguint elcircuit que ja havíem muntat sense roba. Aquesta unió cal fer-la amb el fil de cosir conductor fent puntades perquè quedi unit a la roba. És molt important que el fil de cosir doni unes quantes voltes sobre els extrems dels elements amb una subjecció ferma. Si el fil de cosir conductor no estreny fort sobre les potes dels elements no farà bon contacte i el circuit fallarà. De la mateixa manera, és convenient fer les puntades per aguantar els elements a la roba amb el mateix fil conductor que es fa el circuit. Si barregem fil de cosir normal amb el conductor ens podem trobar que només el fil normal toqui a l’element i el circuit no funcionarà.

No és convenient fer circuits amb tirades de fil molt llargues; és millor que els elements estiguin tots propers entre sí. A més, si les distàncies són curtes serà més resistent i aguantarà més el moviment de la roba.

Molta gent pinta amb vernís de les ungles incolor els extrems de les potes dels components un cop ja s’ha posat el fil de cosir i s’ha provat el circuit. Així els elements queden units d’una forma més robusta i protegits contra el fregament. És important fer-ho quan el circuit ja funciona ja que el vernís és aïllant i dificultaria connexions posteriors.

Normalment els circuits de tecnologia vestible es poden rentar. Per rentar-los és fonamental retirar les piles per evitar curtcircuits. Si no hi ha piles, l’aigua normalment no els fa cap mal. Un cop fet això, es pot fer un rentat suau; preferiblement a mà. Si la roba es doblega molt és possible que alguna pota dels components o algun fil es trenqui; per això no es recomana un rentat agressiu (a mà o a màquina). Un cop el teixit ha estat rentat, cal esperar fins que estigui totalment sec (per tots els racons) abans de tornar-li a posar les piles. No convé posar els elements de tecnologia vestible a l’assecadora.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari