26 de nov. 2014

El nostre primer programa



El microcontrolador de la placa Flora té diverses potes que poden actuar com a entrades (llegir l’estat de polsadors i sensors) o com a sortides (encendre leds o activar altres elements). Moltes d’aquestes potes d’entrada i sortida estan connectades als punts de connexió de la placa (per exemple, D6, D9, etc.). Una d’aquestes potes del microcontrolador, la D7, està connectada a un led vermell que va muntat sobre la pròpia placa. Gràcies a aquest led, podem fer el primer programa sense haver de connectar fils. El primer programa que farem simplement encendrà aquest led.

Els programes per a aquests tipus de microcontrolador consten de dues parts principals: inicialització i bucle. La part d’inicialització (anomenada setup) es fa només en el moment d’activar el microcontrolador, és a dir quan el connectem a les piles o a l’acabar-lo de programar. La part del bucle (anomenada loop) comença quan acaba la inicialització i es repeteix indefinidament.

El nostre programa haurà d’indicar al microcontrolador que la pota D7 és de sortida. Això, atès que forma part de la configuració general, ho posarem a setup. Després el programa ha d’encendre el led i això ho posarem a loop. En aquest cas amb encendre’l una vegada n’hi hauria prou i ho podríem posar a setup però ho posem a loop per mantenir el mateix criteri que en programes posteriors. En la següent imatge hi podeu veure el programa:


Programa encendre led

El port que apareix a baix a la dreta (COM6) pot ser diferent ja que depèn de quin port USB estigueu fent servir. Podeu connectar la placa al port USB i enviar el programa per veure que certament s‘encén el led.

Podem fer un segon programa en el que el led s’encengui de manera intermitent afegint una segona línia al loop per apagar el led. Si ho proveu us semblarà que el led està encès ja que va tant de pressa que no es nota. Per poder-ho veure ens caldrà posar un temps de retard o espera entre les dues instruccions així com al final. El programa serà aquest:

Programa led intermitent

El retard que hem posat és de 500 mil·lisegons, o sigui, mig segon. El programa encén el led, espera mig segon, apaga el led, espera mig segon i com ja hem arribat al final es repeteix el bucle tornant a començar.

Per acabar, un darrer programa que fa dues intermitències i para un moment:

Programa doble intermitència





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari