18 de nov. 2015

Cremalleres



Les cremalleres poden ser un element d’entrada molt discret però que requereix una certa feina. Encara que la cremallera sigui metàl·lica, les dents no estan unides entre sí i, per tant, no ens serveixen com a elements de contacte. Per fer servir una cremallera com a sensor serà necessari que la part mòbil de la cremallera sigui metàl·lica i a més, haurem de fer-li unes puntades amb fil conductor.
Cremallera

Per començar anem a detectar quan la cremallera està en una determinada posició. Farem unes puntades de fil entre dent i dent a cada costat del tros de cadena on volem detectar la posició. Connectarem la cremallera de manera semblant a com connectàvem un polsador. L’entrada s’activarà quan la part mòbil de la cremallera estigui a la zona correcta (perquè la peça mòbil unirà els dos fils) i estarà desactivada a la resta. Això ens pot servir per activar alguna funció quan tenim la jaqueta cordada o activar una alarma quan tenim la motxilla oberta.
cremallera digital

Amb una estona més de feina, podem fer un sensor analògic que ens digui en quina posició està la cremallera. Per a aquesta aplicació haurem de fer puntades als dos costats de la cremallera en pràcticament tota la seva llargada, com es veu a la figura següent. Llegirem el sensor amb una entrada analògica que ens donarà un valor més gran com més propera estigui la part mòbil als punts de connexió i més petit com més lluny n’estigui.
cremallera analògica

Podem obtenir resultats molt diferents segons el fil que fem servir  i ens podem trobar que el valor llegit a l’entrada analògica variï poc quan movem la cremallera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari