19 d’oct. 2016

Altaveu

Amb un altaveu podem aconseguir sons de més qualitat que amb un brunzidor però el circuit serà més complicat. El circuit que presentem està pensat per a petits altaveus, com el de la imatge. Per a altaveus més grossos no tindrà prou potència.

Altaveu

El control de l'altaveu el farem des d'una sortida digital del microcontrolador amb un circuit com el de la figura.
Altaveu


Els elements que intervenen en el circuit, a part de la placa del microcontrolador i l'altaveu (A), són els següents:
  • Un transistor (T) 2N3904 o similar.
  • Un díode (D). Jo he fet servir un 1N4004 perquè el tenia a mà però pot ser qualsevol díode d'ús general.
  • Una resistència (R) de 1000 ohm (1 kΩ).
  • Un condensador (C) de 10 microfarad (10 μF). SI és una mica més gros o més petit no hi ha problema.
Cal tenir en compte que l'altaveu, el transistor i el díode tenen polaritat i, per tant, cal connectar-los com es mostra a la figura. Si és connecten d'una altra forma podem destruir algun component. Molts dels condensadors de 10 μF no tenen polaritat però altres sí. Si fem servir un condensador amb polaritat cal connectar els signes com s'especifica a la figura.

Podem muntar el circuit sobre una placa de prototipatge però, atès que l'altaveu és força gros, ens caldrà una placa gran. Probablement és millor deixar l'altaveu fora de la placa i posar els altres components en una placa més petita.

Per fer funcionar el brunzidor farem servir la instrucció tone. En el següent programa fem sonar primer un La durant mig segon i després un Do durant un altre mig segon i després aturem el so durant dos segons. Després es tornarà a repetir. El brunzidor està connectat a D12.


Els altaveus no es poden rentar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari